Pizzans historia

Den första pizzaserveringen öppnades 1947 i Västerås och serverade i huvudsak de 300 italienare som flyttat dit för att arbeta på ASEA. Under 1950-talet fanns pizza på menyn hos en restaurang (Fratis Tre Remmare) i Stockholm och på ett par restauranger i Göteborg, Gärdsmygen i Stockholm, men någon större uppmärksamhet fick den inte.

När krögaren Bengt Wedholm i Stockholm 23 december 1968 efter att ha gjort om en del av sin populära restaurang Östergök till pizzeria fanns pizza på fler håll, bland annat på det statliga restaurangbolaget SARA, men det krävdes en kändiskrögare för att göra pizzan känd.

Sveriges första renodlade pizzeria, Piazza Opera startades av entreprenören Giuseppe ”Peppino” Sperandio 1969 och låg på Gustav Adolfs torg i Stockholm. Här var inredningen rustik och med det öppna kök som idag är synonymt med en pizzeria. Gästerna var unga och uteslutande kvinnor, vilket var banbrytande i den traditionellt manliga dåtida krogvärden. En måltid gick på under en hundralapp i 2014 års penningvärde. Restaurangen hette tidigare Tessin och ägdes då av Julius Carlsson.

Sperandios öppnade sin första restaurang, Gärdsmygen redan 1963 och även där serverades pizza, bland andra rätter. Piazza Opera blev hans femte krog. Redan på mitten av 60-talet ville han bygga en pizzeria, men blev övertalad att det inte var något för Sverige. Sperandios kom dock att bli Stockholms okrönte pizzakung och hade en period över 30 pizzerior. ”Hans idé var att nå en ung målgrupp och sälja billig mat.” berättar dottern Angela Tillman Sperandio. Mary-Anne Börje (född Carlsson) och dotter till Julius Carlsson blev anställd. Det var ett av villkoren för att Peppino skulle få arrendet på restauranglokalen.

Sperandio var även först med idén att servera gratis sallad när man väntade på sin pizza. Där och då föddes den ”svenska” pizzasalladen och idag är denna sallad, med sina rötter från länderna på Balkan, lika svensk som dalahästen. Sperandio som föddes i nordöstra Italien 1929, tog med sig denna sallad från sin barndoms nordöstra Italien som ju gränsar mot Kroatien och införlivade den i den svenska matkulturen. Pizzasalladen var ursprungligen strimlad vitkål, vatten, lite peppar samt pressad citron. Detta fick stå över natten och serverades dagen därpå.

1969 startade även Pinos i Midsommarkransen, en pizzeria som fortfarande (2013) finns kvar.

Det var först efter det som pizzan slog igenom på allvar.